Wij duiken in onopgeloste moord - en doodslagzaken (tot 1988) met verrassende resultaten!
De politie heeft in Beesel nog geen sporen aangetroffen die duiden op de plek waar het lichaam van de sinds 1975 vermiste Marjo Winkens (17) begraven is.
Er wordt sinds maandag gezocht bij een perceel in het Limburgse Beesel. Archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zullen de grond weer onderzoeken. Mocht er vrijdag niets gevonden worden, dan zal het onderzoek die dag worden afgerond. "Ook wordt de bewaking ter plaatse dan opgeheven." De politie zoekt op deze specifieke plek vanwege een tip waaruit zou blijken dat het lichaam van het meisje daar ligt.
De Schimmertse verdween in de nacht van 1 op 2 september 1975 nadat ze naar de Sint Rosa Kermis in Sittard was geweest. Ze had daarvoor een bromfiets geleend. Dit voertuig is teruggevonden, evenals wat kledingstukken. Van de tiener zelf ontbreekt al ruim 43 jaar elk spoor.
Zie ons overzicht. Marjo staat daar afgebeeld.
Foto: ANP
De politie heeft het onderzoek heropend naar de dood van de Delftse Wilma Bres in 1989. Volgens de politie is er nieuwe informatie opgedoken die mogelijk voor een doorbraak kan zorgen in de coldcase.
De 32-jarige Bres werd in de nacht van 15 op 16 juli 1989 doodgestoken aan de Muyskenlaan in Delft. Haar lichaam werd in de buurt van haar woning aangetroffen. Ze had kort daarvoor nog in een musical opgetreden.
In het onderzoek naar de dood van de studente werden meerdere verdachten opgepakt, maar uiteindelijk werd niemand veroordeeld.
De politie meldt nieuwe informatie te hebben ontvangen over wie er verantwoordelijk zou zijn voor de dood van Bres. Volgens het coldcase-team wordt er rekening mee gehouden dat de dader(s) minderjarig waren toen Bres om het leven werd gebracht.
Het Openbaar Ministerie (OM) looft een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.
In de nacht van 15 op 16 juli 1989 kwam Wilma Bres, 32 jaar, in Delft door een misdrijf om het leven. Wilma speelde met een amateurgezelschap op de avond van 15 juli 1989 in de toneeluitvoering ‘Sondheim in the Park’. Daarna dronk zij met enkele mede-acteurs en gasten wat in een café, waarna ze volgens getuigen omstreeks 02.00 uur ’s nachts op de fiets naar huis ging.
Plas bloed
Omstreeks 03.00 uur werd Wilma op de Muyskenslaan, in een park nabij haar huis, op de grond aangetroffen in een grote plas bloed. Ze bleek te zijn overleden door snij- en steekwonden. Wilma was een bruisende vrouw, die deelnam aan diverse zang- dans en toneelverenigingen en had een actieve rol in politieke en religieuze groepen.
Onderzoek
In de periode na haar dood, verrichtte de politie technisch onderzoek, hield een buurtonderzoek en hoorde vele getuigen. Hieruit kwamen vele technische en tactische aanwijzingen naar voren. Er was destijds veel media-aandacht voor de zaak. Naar aanleiding van deze media-aandacht kwamen verschillende tips binnen. Een groot deel van de aanwijzingen werd nader onderzocht en er zijn diverse personen gehoord, maar er is nooit iemand veroordeeld voor de gewelddadige dood van Wilma.
Verdachte
Op basis van meerdere getuigenverklaringen werd in 1992 een toen 31-jarige man aangehouden op verdenking van de doodslag cq moord op Wilma. De verdachte ontkende tijdens de verhoren iets met de dood van Wilma te maken te hebben. De aanwijzingen, die in zijn richting wezen, konden destijds niet met technisch of ander bewijs gestaafd worden. Daarom is de toenmalige verdachte vrijgelaten.
Nieuwe onderzoeksmethoden
Inmiddels zijn diverse technische sporen met behulp van nieuwe onderzoeksmethoden opnieuw onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Hieruit zijn al verschillende nieuwe aanwijzingen gekomen, zoals een DNA-profiel. In de loop der jaren zijn nog een aantal tips binnengekomen. De technische sporen en tactische aanwijzingen zullen opnieuw geanalyseerd worden en zonodig vergeleken met materiaal van mogelijke verdachten en het slachtoffer.
Buitenlandse verdachten OCC Culemborg heeft zich toendertijd ook verdiept in de zaak. Wij moeten uiterst voorzichtig zijn, maar wij vermoeden dat de daders toendertijd uit het buitenland kwamen. Natuurlijk is dit slechts een vermoeden. Er is een DNA-profiel, dus de dader zat op dat moment kennelijk niet in de Nederlandse DNA-bank.
Wij zijn benieuwd hoeveel informatie politie en justitie hierover naar buiten willen brengen.
In ieder geval een mooie opsteker. Misschien is het geweten van de tipgever gaan spelen naar aanleiding van de berichtgeving omtrent de moord op Nicky Verstappen.
Het OCC-team
Een cold case die naar onze mening wordt opgelost. De voortschrijding van de DNA-technieken is daar debet aan.
Milica werd op tweede pinksterdag 1992 in Zaandam in de vijver naast de Jozefkerk aan de Veldbloemenweg het lichaam van de 19-jarige Milica van Doorn aangetroffen. De pastoor van de nabij gelegen kerk vond haar.
Ze bleek te zijn verkracht en doodgestoken. Volgens de politie is het "zeer aannemelijk" dat de verdachte destijds in de Zaanse wijk Kogerveld woonde.
Op de avond van de moord zouden getuigen een Turks uitziende man in de richting van de vindplaats van Milica's lichaam hebben zien fietsen. Op het lichaam van de jonge vrouw werd ook DNA gevonden, dat wijst op een dader met Turkse voorouders.
In november 2017 stuurde de politie 133 mannen van Turkse afkomst een brief met de vraag om DNA af te staan voor een verwantschapsonderzoek. Zij wonen of woonden destijds in de wijk Kogerveld, waar Milica in een vijver werd aangetroffen.
OCCCulemborg volgt e.e.a. opnieuw op de voet.
Note:
Op 11 december 2017 werd bekend gemaakt dat er een verdachte werd aangehouden door de politie Noord-Holland.
De verdachte is een familielid van iemand die in het kader van het verwantschapsonderzoek vrijwillig DNA-materiaal heeft afgestaan.
Het verzamelde DNA-materiaal is vorige maand (zie boven) naar het NFI gestuurd. Het NFI heeft vastgesteld dat één van deelnemers een verwant is van degene die DNA-sporen heeft achtergelaten in het lichaam van Milica van Doorn. Deze uitslag heeft, in combinatie met andere onderzoeksgegevens, geleid tot de aanhouding van de verdachte. Van hem is na zijn aanhouding verplicht DNA-materiaal afgenomen. Daarvan heeft het NFI dit weekend vastgesteld dat het 100% matcht met het DNA-daderprofiel. Het is ook gebleken dat de verdachte geweigerd had DNA af te staan, toen hij als een van de 133 werd benaderd.
November 2018
Het OM heeft 20 jaar geeeist tegen de verdachte. De verdachte kwam tijdens de zitting geheel verrassend met een verhaal dat zijn DNA op Milica was terechtgekomen gedurende een kortstondige (sexuele) relatie tussen hem en haar. De rechter zal dit verhaal terzijde schuiven: totaal ongeloofwaardig.
Het verhaal werd bekokstooft met de partner van verdachte tijdens telefoongesprekken die verdachte voerde tijdens zijn bewaring.
Wij verwachten dat de rechter de straf iets lager zal maken vanwege het tijdstip van de gekwalificeerde doodslag. Moord kan niet worden bewezen, want er was geen rustig en kalm beraad....
In juni 2022 stierf de dader.
2 november 2017
Het Openbaar Ministerie heeft zestien jaar cel geëist tegen een Israëlische man voor de moord op een vrouw in Den Haag bijna dertig jaar geleden. De verdachte was eerder al in beeld en kon iets meer dan een jaar geleden alsnog worden aangehouden door een DNA-match.
De 36-jarige Miriam Sharon werd in 1990 met een doorgesneden keel aangetroffen in haar huis, aan de Regentesselaan in Den Haag. Haar zevenjarige dochtertje verklaarde dat een Israëlische man in een zwarte jas eerder op de avond het huis in was gekomen die zei dat hij “was gestuurd”. Sharon droeg vervolgens haar dochtertje op om naar bed te gaan. Later op de avond werd de in Israël geboren vrouw door een bovenbuurvrouw gevonden.
Het OM spreekt in een verklaring van een “gruwelijke moord”. De zaak leek nooit te worden opgelost, maar de politie kon in 2016 na een DNA-match alsnog de 53-jarige verdachte aanhouden. Hij was eerder samen met een tweede inmiddels overleden verdachte al in beeld gekomen, maar moest vanwege gebrek aan bewijs worden vrijgelaten.
In 2015 werd besloten om het Haagse cold case-team naar de zaak te laten kijken. Uit bewijsstukken in het dossier - een sigarettenpeuk en een nagelschaartje die in 1990 in beslag werden genomen - kon een DNA-profiel gemaakt worden die bleek te matchen met de verdachte.
Het OM schrijft uit het DNA te kunnen concluderen dat de man in de woning van Sharon moet zijn geweest in de tijdspanne dat ze werd vermoord. Verder zijn er geen sporen gevonden dat iemand anders in het huis zou zijn geweest. Een motief voor de moord is nooit duidelijk geworden. De verdachte zelf heeft nooit iets willen verklaren over de zaak. Het OM schrijft: “Hoewel de onderzoeksresultaten zeker om een uitleg vragen, geeft verdachte die niet.”
Op 17 november 2017 werd D.E., na een eis van 16 jaar door de officier van justitie, veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf voor moord.
26 oktober 2017
Het is een moment waar Amerikaanse historici en journalisten reikhalzend naar uitkijken. Washington geeft vandaag duizenden geheime overheidsdocumenten vrij over de moord op oud-president John F. Kennedy op 22 november 1963. President Trump kan de publicatie nog tegenhouden, maar hij gaf vorige week al aan dat hij niet zal ingrijpen.
De meeste Amerikanen geloven niet dat Oswald een lone wolf was. Ruim een halve eeuw na de moordaanslag, is een meerderheid nog altijd overtuigd van een complot. De dood van Kennedy is dan ook al decennia omgeven met samenzweringstheorieën.
Zo zouden er zeker twee schutters zijn geweest en had de Amerikaanse maffia opdracht gegeven tot zijn dood. Anderen zijn ervan overtuigd dat de CIA achter de aanslag zat. Of: het communistische Cuba van Fidel Castro had Oswald naar Dallas gestuurd.
OCC Culemborg kijkt met grote belangstelling uit naar de oplossing!
Wij zijn nog niet gebeld! Wie weet leidt het spoor naar Nederland?!!
2 november 2017
Een Belgische cold case van jewelste!
Eerst maar eens de wapenfeiten van de Bende.
Bij dit overzicht moet opgemerkt worden dat de omvang van de buit al naargelang de bron verschilt. Ook zijn enkele autodiefstallen niet vermeld.
Totaal: 28 doden, 40 gewonden, 6 à 7 miljoen BEF (= 150.000 à 175.000 euro) buit. BEF = Belgische Frank. In die tijd was 1 Franc 5 Nederlandse cent (delen dus door 20).
In november 2015 zou deze laatste overval verjaren. Door een wetsvoorstel van minister Koen Geens is deze termijn echter met 10 jaar verlengd.
Van 1982 tot 1985 wordt België opgeschrikt door een reeks overvallen waarbij in totaal 28 doden en meer dan veertig gewonden vallen. Wat met (onopgehelderde) overvallen op winkels begint, wordt steeds gewelddadiger. In september 1982 valt de eerste dode: een agent. Drie maanden later wordt iemand doodgefolterd. De buit: borden, koffie en wijn.
Op 17 september 1983 valt er in een Colruyt-supermarkt in het Waalse Nijvel voor het eerst meer dan één dode. Drie mensen worden gedood; de overvallers nemen drank, koffie en pralines mee. Vanaf dat moment heeft de groep, die telkens dezelfde wapens en hetzelfde zware geweld gebruikt, een naam: de Bende van Nijvel. In 1984 doet de bende niets, tot ze in 1985 weer keihard terugkomt. Bij drie overvallen in korte tijd, steeds op Delhaize-supermarkten, komen in totaal zestien mensen om. De roofoverval in Aalst was de – vermoedelijk – laatste en bloedigste aanval.
Reeds van bij het begin van het onderzoek was de Nijvelse procureur des Konings Jean Deprêtre ervan overtuigd dat de aanslagen werden gepleegd door gewone bandieten zonder politieke of terroristische motieven. Deze stelling werd jaren later bevestigd door de zogenaamde profilers. Deze forensische psychologen identificeren seriemoordenaars door het opstellen van een psychologisch profiel op basis van een analyse van het gedrag en de robotfoto's van de daders en de plaatsen van hun misdaden. Op verzoek van de Waals-Brabantse onderzoeksrechters Jean-Claude Lacroix en Jean-Paul Raynal komen twee Franse profilers in 2001 tot de conclusie dat de aanslagen het werk waren van marginalen, paria's (vb. uit het zigeunermilieu) die brutaal, onberedeneerd maar vastbesloten handelden uit een verlangen naar geweld, avontuur en gemakkelijk geldgewin, zelfs al was de buit uiterst gering zoals bij de nachtelijke overval op de Colruyt in Nijvel. Nog volgens de Franse experts getuigde de modus operandi van de groep eerder van "een natuurlijk jachtinstinct" dan van een professionele (para)militaire opleiding en zou de groep zijn geleid door een psychopaat met een toenemend pathologisch verlangen om te doden. In 2012 komt de Belgische profiler Daniële Zucker eveneens tot de conclusie dat de daders psychopaten zijn, mogelijk drugsverslaafden, zonder politieke motieven en afkomstig uit het milieu van mecaniciens, garagisten, lassers, schroothandelaars en koks.
Anderen wijzen de Amerikaanse CIA aan als organisator van de overvallen. Ook volgens een onderzoek van de Belgische senaat pasten deze misdaden mogelijk binnen het Gladio-netwerk van de Amerikaanse inlichtingendiensten, dat de invloed van het communisme in West-Europa moest ontmoedigen.
Het onderzoek naar de Bende van Nijvel dreigde in de late jaren negentig stil te vallen, maar kreeg in 1998 een nieuwe impuls door een tweede parlementaire enquête, geleid door Tony Van Parys. De eindconclusie was dat, anders dan de media vaak hebben bericht, sporen naar extreemrechtse militanten, vermeende banden met de rijkswacht en geheime diensten wel waren onderzocht door de speurders, maar niet tot concrete verdenkingen hadden geleid.
Eind oktober 2017 haalde het meest veelbelovende spoor tot nu toe de publiciteit: ene Chris B., rijkswacht binnen de elite-eenheid Groep Diane, onderdeel van de voormalige Belgische politiedienst, zou voor zijn dood aan zijn broer hebben bekend dat hij lid was van de bende. De ruim 1 meter 90 lange B. zou bovendien lijken op een compositietekening van ‘de Reus’, een bendelid dat onderdeel is van alle getuigenissen van overlevenden.
Wordt nu eindelijk duidelijk wie er achter deze bende zat?!
OCC Culemborg volgt het op de voet!
Een gepensioneerde FBI-agent gaat proberen antwoord te geven op de vraag wie in 1944 Anne Frank en haar familie heeft verraden. Hij gaat hiervoor nieuwe software gebruiken die grote hoeveelheden data kan ordenen.
Volgens Het Parool wordt de Amerikaan geholpen door een team van 19 criminologen, historici, journalisten en dataspecialisten. Ook de Nederlandse politie, de gemeente Amsterdam en de Anne Frank-Stichting werken mee en stellen hun archief tot zijn beschikking.
FBI-agent Vince Pankoke ging vorig jaar met pensioen. Hij zat bij de Amerikaanse dienst onder meer achter Colombiaanse drugskartels aan. Pankoke noemt het verraad van Anne Frank 'de ultieme cold-case'.
Op de website Cold Case Diary vraagt de onderzoeker getuigen of nabestaanden die nog nieuwe informatie hebben zich willen melden. "Oude brieven, dagboeken, foto's, documenten of verhalen kunnen van groot belang zijn bij het onderzoek", schrijft hij.
Het Joodse meisje Anne Frank zat met haar familie twee jaar ondergedoken in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. In augustus 1944 deden de nazi's een inval en werden de acht bewoners van het Achterhuis naar Duitsland afgevoerd. Alleen vader Otto Frank overleefde de concentratiekampen.
Hij vond na de oorlog het dagboek dat Anne gedurende hun verblijf in het Achterhuis had bijgehouden. Het werd een van de beroemdste boeken ter wereld en is vertaald in meer dan 60 talen.
Wie de familie heeft verraden, is nooit duidelijk geworden. Het laatste onderzoek uit 2016 stelde dat de onderduikers wellicht per toeval door de Duitsers werden ontdekt.
OCC Culemborg steunt deze speurtocht. U kunt bijdragen aan de waarheid!
Nieuws! 3/8/2019: Was het wel verraad?
https://www.nu.nl/weekend/5972683/een-cold-case-zonder-einde-hoe-werd-anne-frank-verraden.html
Nieuws! Januari 2022: Notaris Vd Bergh heeft Anne verraden om zodoende zelf uit handen te blijven!
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5281539/anne-frank-verraad-cold-case-jarenlang-onderzoek
Toch is er ook kritiek. Het vermaarde briefje, waarin de notaris als verrader is vermeld was al bekend bij andere onderzoekers! Meer commercieel, dan historisch belang??!!
LEES: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/20/nederlandse-media-lieten-zich-als-megafoon-gebruiken-rond-het-verraad-van-anne-frank-a4133988
De zaak waarin het draait om de moord op een Chinese restauranthoudster in Breda.
Het slachtoffer, Tim Mui "oma Mok" Cheung, werd op 4 juli 1993 dood aangetroffen in het restaurant Peacock aan de Jorisstraat in Breda. Zij bleek door geweld om het leven zijn gekomen. De zes verdachten die voor de moord cq doodslag op Cheung in 1995 tot gevangenisstraffen werden veroordeeld, hebben allen hun straf uitgezeten. Zij beweren onschuldig te zijn. Drie vrouwelijke verdachten legden in de jaren negentig naar eigen zeggen, onder druk van de politie, valse bekentenissen af.
Nadat de veroordeling van de destijds onschuldig veroordeelden door de Hoge Raad eindelijk was vernietigd, werd de zaak door de Hoge Raad terug verwezen naar het Gerechtshof in Den Haag. Iedereen met enige kennis van zaken verwachtte dat de zes onschuldigen nu definitief zouden worden vrijgesproken.
De werkelijkheid bleek helaas anders. Het Hof in Den Haag had kennelijk nog nooit van valse bekentenissen en gerechtelijke dwalingen gehoord, want zij veroordeelden de zes wederom voor de moord die zij niet hebben gepleegd. Uiteraard ging advocaat Geert-Jan Knoops in cassatie bij de Hoge Raad tegen deze uitspraak.
Vandaag, wij schrijven 6 juni 2017, werd bekend dat advocaat-generaal Alex Harteveld kennelijk ook van mening is dat het Hof in Den Haag er een potje van heeft gemaakt. In een advies aan de Hoge Raad stelt hij voor de zaak door een andere gerechtshof opnieuw te laten doen.
Het bewijs tegen de Zes van Breda berust volgens hem nog steeds op de verklaringen van de drie vrouwelijke verdachten, die later zijn ingetrokken. Verklaringen die trouwens niet kloppen met de feiten en met elkaar.
Ondersteunend bewijs ontbreekt, terwijl er volgens de advocaat-generaal “juist wel aanwijzingen zijn dat hun verklaringen niet kunnen kloppen”.
Daarnaast is in het restaurant een druppel bloed gevonden die niet van een van de zes verdachten is, maar volgens DNA-onderzoek afkomstig is van een onbekende persoon van Aziatisch-Oceanische afkomst. De advocaat-generaal vindt dat het Gerechtshof in Den Haag op ondeugdelijke gronden beredeneert dat deze bloeddruppel niets met het delict te maken kan hebben.
Wij steunen hem daarin. We hebben zelden zoveel onzin in een arrest gezien, aldus Waarheidsvinding.com.
Nu maar hopen dat de Hoge Raad het advies van deze advocaat-generaal volgt.
Ons team heeft deze zaak aandachtig bestudeerd, ook aan de hand van het boek van het projectteam Gerede Twijfel van o.a. Peter van Koppen, De dood in een Chinees restaurant(Zie onze Bibliotheek). Wij zijn van mening dat een Chinees, werkzaam voor c.q. in het restaurant, de dader moet zijn geweest.
Het motief? Tijdens de diefstal van het geld uit de gokkast in het restaurant werd de dader overlopen door oma Mok, met de doodslag op haar tot gevolg. Niet alle betrokken Chinezen werden getraceerd en verhoord......
Wordt vervolgd.
En dat vervolg kwam op 21 december 2017.
De Hoge Raad ziet geen gronden om te zaak door te verwijzen naar een gerechtshof. De veroordeling is dus terecht. AG Harteveld had juist geadviseerd de zaak tegen de zes veroordeelden wel over te laten doen door een ander gerechtshof. Dat zou de derde keer zijn geworden. Naar zijn mening was het bewijs 'onvoldoende overtuigend'. Niet dus.
Alleen een nieuwe getuige of een match op het DNA-spoor kan de zaak weer openbreken. Waar is die ene Chinees gebleven? Moet daar niet naar gekeken worden? En ja, de Volksrepubliek China is heel groot.....
Het Openbaar Ministerie verwacht in het najaar een groot DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen.
Voor dit onderzoek zullen meer dan 15.000 mannen worden opgeroepen, meldt het OM op een persconferentie dinsdagmiddag. Het gaat daarbij om personen uit de regio Limburg.
De politie heeft de afgelopen vier jaar het gehele onderzoek naar de moord opnieuw gedaan. Ook is er nieuw onderzoek gedaan, maar daar is geen doorbraak uit gekomen.
Momenteel heeft het OM nog een onderzoek naar een DNA-spoor lopen. Als dat op niks uitloopt, zal het nieuwe verwantschapsonderzoek daadwerkelijk worden uitgevoerd.
De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een zomerkamp. De dader is nooit gevonden.
Na uitstel: het grootschalige dna-verwantschapsonderzoek om de cold case van de vermoorde tiener Nicky Verstappen op te lossen gaat in februari van start. Dan worden 15.000 Limburgers opgeroepen wangslijm af te staan.
DOORBRAAK! Aug. 2018
Limburger Jos Brech (nu 55) is een hele serieuze verdachte in deze moord. Zelf was hij opgeroepen om deel te nemen aan het afstaan van wangslijm. Ondanks zijn toezeggingen kwam Brech niet opdagen en verdween.
Twee verwanten van hem hadden wel DNA en afgestaan en "wezen" Jos Brech aan.
Brech wordt nu internationaal gezocht. Hij houdt zich waarschijnlijk op in de bossen, want hij is een persoon die met de survivaltechnieken onder de radar kan blijven.
Zeer opmerkelijk is dat Brech kort na het misdrijf vlakbij de plaats waar Nicky werd gevonden, werd gecontroleerd door twee wachtmeesters van Koninklijke Marechaussee. Hij was in de nachtelijke uren post aan het rondbrengen, omdat het overdag te warm was. Het was inderdaad rond die 10e augustus 1998 zeer warm. Ten zuiden van Maastricht werd een temperatuur gemeten van 35 graden. En Maastricht ligt niet echt ver van Brunssum.
De wachtmeesters, waaronder Jeroen Severs uit Zoelmond (bij Culemborg) die in 2004 sneuvelde te Irak, maakten gelukkig een proces-verbaal op van deze "ontmoeting".
Later werd Brech verhoord en kennelijk heeft men niet de moeite genomen om zijn alibi te checken. Had Brech daadwerkelijk wel post bezorgd??!!
En een vaak terugkerend fenomeen bij moord: vaak keert de dader terug op het plaats delict, vaak in verband met de herbeleving van de moord.
De moordenaar diende zich dus binnen 48 uur al aan!
JOS BRECH AANGEHOUDEN IN SPANJE
In de buurt van Barcelona is Brech in de bossen alwaar hij in een soort commune verbleef door de Spaanse autoriteiten aangehouden. Hij is inmiddels overgeleverd aan Nederland.
VEROORDELING
Uiteindelijk is Jos Brech veroordeeld in 1e aanleg door de rechtbank te Maastricht tot 12 jaar terzake kinderontvoering, sexueel kindermisbruik met de dood tot gevolg en het hebben van kinderporno.
Jos Brech houdt nog altijd vol dat hij het lichaam heeft gevonden. Hij stond de buurt van de latere plaats van lijkvinding te plassen en zag iets liggen. Het lichaam heeft hij toen wel aangeraakt (wat dan zijn DNA-spoor zou moeten verklaren) en is gevlucht zonder inschakeling van de politie....
De vondst van 20 DNA-sporen in en rond de onderbroek van NIcky: Brech hult in stilzwijgen.....
Zijn advocaat gaat in hoger beroep.
Januari 2022:
Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelt Jos Brech tot zestien jaar cel. Het hof acht bewezen dat Brech in 1998 de toen 11-jarige Nicky Verstappen heeft ontvoerd, misbruikt en gedood. Brech legt zich niet neer bij de veroordeling. Zijn advocaat Gerald Roethof liet na afloop weten in cassatie te gaan. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen.
Experts speuren naar onbekende doodsoorzaak
Een particulier team van deskundigen gaat nabestaanden voortaan bijstaan in hun zoektocht naar opheldering als de doodsoorzaak van hun naasten niet duidelijk is. Jaarlijks overlijden volgens cijfers van het CBS enkele tientallen mensen zonder dat een duidelijke reden voor hun overlijden aan te wijzen valt.
De initiatiefnemers, die een speciale website (www.doodsoorzaakonbekend.nl) hebben geopend, willen (gratis) hulp bieden het achterhalen van oorzaak of toedracht.
Het nieuwe project ‘Doodsoorzaak: Onbekend’ bestaat uit experts die vaker incidenteel in prominente zaken hebben samengewerkt, zoals oud-rechercheurs, forensisch pathologen, advocaten en forensisch en digitaal onderzoekers. Zij zullen die aangeleverde dossiers van verdachte overlijdens nader bestuderen, is de bedoeling.
Volgens de initiatiefnemers, onder wie de van tv bekende patholoog-anatoom Frank van de Goot, strafrechtadvocaat Sébas Diekstra en oud-rechercheur Dick Gosewehr, worden te vaak misdrijven over het hoofd gezien.
Het Nederlands Forensisch Instituut schatte in november vorig jaar dat het huidige aantal gemiste overlijdens door strafbare feiten jaarlijks circa 20 tot 25 hoger ligt dan in 2005. Dat is volgens het NFI het gevolg van een ruime halvering van het aantal gerechtelijke secties na overlijden in tien jaar tijd. De afname in de lijkschouwing komt overigens mede door de gestage daling in het aantal gevallen van moord of doodslag.
Volgens Diekstra blijven essentiële vragen in veel van dit soort zaken onbeantwoord, zoals over de gebeurtenissen kort voor het overlijden die van invloed kunnen zijn geweest. ,,Er wordt nog altijd te vaak geweigerd het nodige onderzoek naar overlijdens te doen. Dat is vaak niet te verteren voor nabestaanden en daarom willen wij hen helpen.’’
Het team wordt onder meer ondersteund door digitaal forensisch onderzoeker Wim Verloop en forensisch onderzoeker Timme Dankers. Ook deze specialisten hebben toegezegd om kosteloos hun hulp aan te bieden.
Op 19 mei 2017 stond het aantal aanmeldingen op 40. Dit is zeker hoopgevend.
Ons OCC-team ondersteunt dit initiatief van harte.
07-May-2017
03-May-2017
14-April-2017
05-April-2017
06-April-2017
TEKEN DE PETITIE! OLD COLD MURDERCASES, LAAT ZE NIET VERJAREN!
Geen enkele moord mag verjaren
Sinds 2006 kan een moord in Nederland niet meer verjaren, tenzij het slachtoffer vóór 1988 is vermoord. Dat vinden wij onterecht. Als de vermoedelijke dader nog leeft en er voldoende bewijs is, moeten ook oudere moordzaken voor de rechter komen.
OCC Culemborg neemt deze zaken zeer serieus. Wij gaan ook op onderzoek uit als de vermoedelijke dader ook is overleden (qua tijdspanne).
De petitietekst luidt:
Petitie
Wij
alle Nederlanders
constateren
dat oudere moorden (gepleegd voor 1988) verjaard zijn en dat kan natuurlijk niet. In 2006 is de wet veranderd en sindsdien kunnen moorden niet meer verjaren. Helemaal terecht, want het is een ernstig delict. Maar ook moorden die voor 1988 zijn gepleegd mogen niet verjaren.
en verzoeken
het parlement om de wet zodanig aan te passen dat moorden die voor '88 zijn gepleegd niet meer als 'verjaard' te boek staan. Op die manier kunnen de daders berecht worden, mits er natuurlijk voldoende bewijsmateriaal is. Het gaat hier om mensenlevens en dus blijft er een opsporingsbelang. Alleen al uit respect voor de nabestaanden en de slachtoffers. Om die reden kunnen WOII-misdadigers ook nog altijd berecht worden.
Onderteken deze petitie
Details
Ontvanger: Tweede Kamer
Petitieloket: Nederland
Einddatum: 23-12-2017
Antwoord verwacht: 25-03-2018
Status: Ondertekenbaar
Organisatie: Recherchebureau Centaur
Website: Site centaurrecherche.nl
Facebook: Centaur Rb
Twitter: @CentaurRecherch.
U kunt natuurlijk ook anoniem de petitie steunen.
GA NAAR:
https://www.petities.nl/petitions/geen-enkele-moord-mag-verjaren?locale=nl
Voor inlichtingen, vragen en opmerkingen kunt u ons bellen. Zie bij CONTACT.
Maddie McCann en JonBenét Ramsey
De titel verraadt twee zeer bekende cold cases. Beide waren zgn. ontvoerd. Maddie werd uit haar bedje ontvoerd in Portugal. Jon Benet haar kleren lagen in de kelder van haar ouderlijke huis. Beide meisjes zijn nooit teruggevonden, althans hun lijkjes.
In de beide gevallen lijkt het er erg veel op dat de ouders als daders kunnen worden aangewezen en dat de ontvoeringen afleidingsmanoevres zijn.
Op internet wemelt het van de scenario's en komplotten.
Objectief onderzoek door de meest gerenomeerde rechercheurs en andere onderzoekers wijst op daderschap van of de ouder of een ander gezinslid.
Maddie zou door het raam in de slaapkamer ontvoerd zijn. Er is echter geen enkel spoor op het raam(kozijn) te ontdekken. Het rolluik is onaangetast.... Ouders komen steeds met verschillende verklaringen. Een lijkhond slaat aan vlakbij de slaapkamer. De Portugese leider van het onderzoek wordt plots op non-actief gesteld. De woordvoerder van nota bene de Britse premier wordt woordvoerder voor de McCanns, die een speciaal fonds in het leven roepen.
Meest aannemelijke scenario: Maddie is doodgeslagen door moeder McCann in een ruzie. Maddie zou zeer irritant gedrag vertonen......Cover up?
Kijk bijvoorbeeld naar de 4 uur durende documentaire op youtube:
The True Story of Madeleine McCann - Buried By Mainstream Media - Full Documentary.
Op 11 september 2018 is bekend geworden dat het onderzoek binnenkort zal worden gestaakt: het geld (vele miljoenen) is op. Volgens deskundigen is daarmee een eind gekomen aan deze ongelooflijke cover up.
JonBenet was een zesjarige meisje die eind 1996 in Boulder (VS) zgn. werd ontvoerd.
JonBenet was een kindermodelletje met mooi blond haar en op handen gedragen. Een theorie wil dat ze tijdens een missverkiezing is gespot door een pedofiel.
De waarheid ligt zeer waarschijnlijk bij de ouders en de zoon. De zoon zou zijn zusje hebben geslagen met een zaklamp omwille van een paar stukjes ananas. De ouders hebben hun zoon willen beschermen door een knullige ontvoering in scene te zetten....
Netflix-docu 'Casting JonBenét' laat zien hoe iedereen zijn eigen waarheid construeert.....
Nieuw bewijs: alibi van veroordeelde in Deventer moordzaak kan kloppen
TNO heeft nieuw ontlastend bewijs gevonden in de Deventer moordzaak. Na nieuw onderzoek over een telefoongesprek concludeert het onderzoeksinstituut dat het alibi van Ernest Louwes kan kloppen, aldus de Volkskrant. Het vergroot de kans op heropening van de zaak.
De belastingadviseur, die werd veroordeeld voor de moord op de weduwe Jacqueline Wittenberg, beweert al jaren dat hij kort voor het tijdstip van de moord reed op de A28 bij Harderwijk. Hij belde vanuit de auto met de weduwe.
Omdat zijn gsm een telefoonmast in Deventer aanstraalde, moet Louwes in de buurt van de plaats delict zijn geweest, oordeelde het gerechtshof in 2004. TNO haalt die veronderstelling nu onderuit. Twee jaar geleden ontdekte een rechercheur al dat er een fout was gemaakt met dat telefoongesprek.
De verklaring van Louwes dat hij belde 'op de A28 ter hoogte van Harderwijk' is in het politieonderzoek verkeerd geïnterpreteerd als een telefoontje vanuit 't Harde. Maar Louwes maakte geen contact met de dichtstbijzijnde mast, maar die bij Deventer. Die fout werkte door in alle daaropvolgende onderzoeken.
De Deventer moordzaak gaat over de moord op de vermogende weduwe Jacqueline Wittenberg (60). Wittenberg werd in september 1999 in haar huis in Deventer dood gevonden. Haar executeur-testamentair Ernest Louwes werd voor de moord veroordeeld en zat 12 jaar voor het misdrijf uit.
In zijn boek Leugens over Louwes geeft Ton Derksen gedetailleerd aan dat het telefoontje van Louwes inderdaad van de A28 komt. Oorzaak: superrefractie. In hoofdstuk 1 in het boek onder de titel Een uiterst verdacht telefoontje worden de details gegeven. Ik geef toe, het moet aandachtig gelezen worden, maar het is wel degelijk aangetoond. Hans Meijer toont het uiteindelijk aan. Op 23 september 1999 om 20.36 uur was er wel degelijk superrefractie (met dank aan de University of Wyoming, USA) op grond waarvan de mast te Denventer werd aangeklikt. Louwes heeft gewoon superpech.
Het andere nog in uitvoering zijnde onderzoek omtrent de bloedsporen op de blouse van Wittenberg zal ook ons inziens aantonen dat Louwes onschuldig is. In het hoofdstuk 5 Verblindend DNA wordt door Derksen de oordeel van het OM weerlegd, althans in twijfel getrokken. En bij twijfel.....
Ina Post op herhaling??! Geen novum!?
Monique B. uit Rijswijk zit mogelijk al acht jaar vast voor een moord die ze niet pleegde. Dat zegt de projectgroep Gerede Twijfel tegen Omroep West. Deze groep staat onder leiding van Peter van Koppen (zie menu). Volgens de groep onderzoekers is nooit serieus gekeken naar andere verdachten.
Monique B. werd in hoger beroep veroordeeld tot zestien jaar cel voor de moord op de 78-jarige Maria Schermer. De vrouw werd in maart 2009 dood gevonden in de hal van haar woning in Den Haag. Ze was 51 keer met een mes gestoken.
Het huis bleek doorzocht. Voormalig thuishulp Monique B. kwam daardoor onmiddellijk in beeld: zij zou eerder hebben gestolen bij de vrouw. Ook werd haar dna gevonden op de doorzochte spullen. De rechtbank en het hof gingen ervan uit dat B. betrapt was door het slachtoffer, waarop zij haar neerstak.
Fouten
De onderzoekers van Gerede Twijfel menen na het bestuderen van het dossier dat nooit goed gekeken is naar een alternatief scenario. En er ging meer fout, zeggen ze tegen Omroep West. Zo zouden portemonnees, sleutelbossen en geldkistjes nooit zijn onderzocht op sporen.
Daar komt bij dat op het colbert van het slachtoffer behalve vezels van de trui van Monique B. sporen van ten minste twee mannen zijn gevonden. Deze sporen zijn niet onderzocht. Het slachtoffer had nog maar met een paar mensen contact, maar deze mannen hebben geen dna hoeven afstaan.
Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie bestudeert de conclusies van de onderzoeksgroep, maar laat in een eerste reactie aan Omroep West weten dat het feitenmateriaal geen aanknopingspunten geeft voor het scenario dat nu wordt aangedragen.
"Het is ook in strijd met de verklaringen die de veroordeelde zelf heeft afgelegd", aldus het OM. Het staat B. wel vrij om naar aanleiding van het onderzoek om een herziening te vragen. De vrouw heeft altijd ontkend dat ze de 78-jarige om het leven heeft gebracht.
Voor de onderzoekers zit het werk er nu op. "Wij reconstrueren wat er is gebeurd. Hoe je dat juridisch waardeert, daar gaan wij niet over. Wij zijn wetenschappers, geen rechters."
Monique B. heeft momenteel geen advocaat meer. Of ze van plan is om te vragen om herziening is vooralsnog onduidelijk.
De rechtszaak tegen Monique B. vertoont patronen die doen denken aan eerdere herzieningszaken, maar toch moet B. vrezen dat haar veroordeling niet snel herzien zal worden. Dat denkt wetenschapsfilosoof Ton Derksen (zie menu), die zich jarenlang verdiepte in de rechtszaak van de onterecht veroordeelde verpleegkundige Lucia de Berk.
Wat wij met Derksen eens zijn is:
'Ina Post was ook een bejaardenverzorger, en die mensen doen geweldig goed werk. Het is levensgevaarlijk werk: als zo'n oudere overlijdt, dan ben jij de eerste die in aanmerking komt. Jij was namelijk op die plaats, jouw DNA is er aangetroffen. Voordat je het weet ben je dan de verdachte.' Post werd veroordeeld voor doodslag op één van haar cliënten in 1986 in Leidschendam. Na haar vrijlating werd ze in 2010 vrijgesproken.
Verder zegt Derksen over B.: Dat Monique B. nog steeds volhoudt dat zij onschuldig is. 'Van begin tot einde volhouden dat je onschuldig bent... je kunt zeggen: het is een gemakkelijke manier om aan te geven dat je onschuldig bent, maar het komt niet veel voor. Het feit dat zij zich continue is blijven gedragen als een onschuldige is belangrijk.'
Toch sluit Derksen zich aan bij strafpleiter Geert-Jan Knoops, die de kans klein acht dat de moordzaak van B. herzien wordt. 'De vraag blijft of een herzieningszaak uitkomst biedt. Als vijf mensen sinds 1984 herziening hebben gekregen op basis van een moord, dan heb je ongelooflijk weinig kans in Nederland.'
Hier ligt een schone taak voor de nieuw te vormen regering. Nu kan slechts een en ander tot herziening (bij de Hoge Raad)leiden als het sprake is van een zgn. novum. Een feit dat bij de behandeling niet bekend was, welke kan leiden tot een ander oordeel. Er waren andere DNA-sporen op het slachtoffer Schermer aangetroffen, dat is bekend; alleen deze DNA-sporen zijn niet onderzocht! Is er nu weer sprake van de zgn. tunnelvisie van politie en justitie, net als bij Ina Post uit 1986! Kennelijk wordt er opnieuw de fout gemaakt van o.a. 1986. We zijn nu meer dan 30 jaar later......De politiek moet nu echt het voortouw nemen
om wettelijke nieuwe gronden op te nemen om de betrokken partijen instrumenten te geven dit soort zaken te voorkomen.
Bij ons is er voldoende twijfel ontstaan. De zaak dient opnieuw tegen het licht te worden gehouden en de niet onderzochte DNA-sporen alsnog te laten onderzoeken!
Cold Case Team Rotterdam mogelijk seriemoordenaar op het spoor
In Schiedam werd afgelopen week een 58-jarige Schiedammer opgepakt voor de moord op tenminste twee prostituees in Rotterdam.
Hij wordt ervan verdacht in de jaren 90 tenminste twee prostituees te hebben vermoord in hartje Rotterdam. Een golf van moorden op prostituees schokte de havenstad in de jaren 90. De vrouwen werden gruwelijk bewerkt met een mes. De kelen werden doorgesneden en de lichamen gedumpt op diverse plekken in het centrum van de stad. Rond de eeuwwisseling verdwijnt de seriemoordenaar van de radar en heeft de politie geen sporen meer. Een cold caseteam gaat in 2011 toch weer aan de slag. Gejuich is er in 2015, als DNA dat op slachtoffers is gevonden deels blijkt te matchen met een familielid van de vermoedelijke dader. Een onderzoek volgt naar de achtergronden van de Schiedammer. Begin april is dat afgerond en wordt de man thuis gearresteerd.
Mogelijk heeft hij meer moorden op zijn conto gelet op type slachtoffer (prostituees) en de modus operandi
(doorsnijden hals).
Slachtoffers zijn onder andere: Mientje van Balkom, Maria Hofland en Maria Christine Jonas. Justitie heeft bewijs voor de moord op Maria Hofland maar ziet ook overeenkomsten met die van Mientje van Balkom. Ook wordt gezocht naar de moordenaar van Maria Christine Jonas. Zij behoren tot de groep van 85 vermoorde prostituees waarvan justitie de dader(s) hoopt te vinden.
Justitie en politie hebben een subsidie gekregen om cold case-onderzoek te doen naar de groep van 85.
We zien dat sommige moorden bijna waren verjaard. Een moord is uit 1989. Daar zou dus geen energie ingestoken gaan worden. Het is aan u en ons om verjaarde andere (vergeten) moorden toch nieuw leven in te blazen.....
Peter Du Toy Van Hees Lippinkhof
07.04.2017 14:09
Leuk om deze berichten nu samen te zien.
Meest recente reacties
30.09 | 07:33
Beste mevrouw Kakebeen-Lammers, binnenkort zal omroep Gelderland een TV-item aan de moordzaak besteden.
Met vriendelijke groet,
De redactie
03.09 | 10:05
De verkorte versie van de oplossing is te vinden op internet bij de digitale kranten van Het Kontakt - Culemborgse Courant en Het Kontakt - Tiel, als achtergrondverhalen.
03.09 | 08:57
Ben geinterresseerd in uitslag Cold Case Melis van Krieken. Kan het niet vinden op internet. Kunt u mij die via mail toesturen.
15.07 | 14:13
Goedemiddag, ik lees dat jullie getipt zijn met een naam en dat deze persoon in het daderprofiel past. Ik lees echter in het overzicht dat de zaak in een ultieme poging definitief is afgesloten…